Ctrl+A Suceava BETA

Politicieni suceveni pe Facebook

Bătălia politică a urbei se desfăşoară şi pe noile mijloace de comunicare, implicit reţelele de socializare.

Politicienii suceveni au început să prindă gustul Facebook-ului şi al blogurilor, şi încep să îşi facă simţită prezenţa, timid sau în forţă, pe cea mai populară reţea de socializare.

Dacă voturile s-ar număra după numărul de prieteni adăugaţi în listă, atunci balanţa înclină clar spre opoziţie. Mare parte dintre reprezentanţii de vîrf de la nivel local ai PSD au cont de Facebook. Din PDL, doar doi politicieni au cont, în timp ce PNL-ul are un singur reprezentant pe reţea, dar pe poziţie fruntaşă.

Am stat de vorbă cu cîţiva dintre politicienii suceveni pe reţea (cum altfel, decît prin intermediul ei) pentru a vedea ce folos are Facebook ca instrument politic.

Cel care a înţeles cel mai bine utilitatea reţelelor de socializare este deputatul Cătălin Nechifor, liderul social-democraţilor suceveni, avînd la activ aproape 2.500 de prieteni.

Facebook a devenit ceva de genul a fi sau a nu fi. E greu de imaginat comunicarea fără Internet în ziua de astăzi, iar reţeaua de socializare Facebook e un instrument util, folosit în aproape toate domeniile.

Folosesc Facebook dar şi blogul, în special pentru a comunica fără riscul de a fi cenzurat sau interpretat şi cred că viitorul va fi unul dependent de mediul online.

Acum cîţiva ani era imposibil de crezut că vom putea vorbi cu prieteni din lumea întreagă în timp real prin intermediul computerului, aşa că să fim fim optimişti şi să aşteptăm surprizele pe care ni le rezervă viitorul.

Şi aerul pe care îl respiră un politician e tot politic, nu ai cum să te delimitezi, nici dacă vrei pentru că nu poţi fi credibil. Mai ales în .ro unde viaţă privată e capturată de viaţă publică.

Cătălin Nechifor (PSD)

El este urmat în forţă de secretarul coordonator al PNL, Viorel Mihăescu (1.319 prieteni), singurul liberal sucevean cu o prezenţă activă pe Facebook.

Nu folosesc Facebook-ul pentru imaginea mea personală ci pentru a-mi exprima anumite păreri şi pentru a fi în contact cu cît mai mulţi oameni şi a le afla opiniile pe diverse teme.

De cînd accesesz Facebook-ul mi-am întîlnit cunoştinţe şi prieteni de care nu mai ştiam nimic de ani de zile.

Din păcate nu prea îmi permite timpul… Nu îmi fac nici un fel de campanie pentru că nu voi candida la nici o funcţie politică.

Viorel Mihăescu (PNL)

A treia poziţie din top este ocupată de europarlamentarul PDL Petru Luhan (577 prieteni), urmat de lidera femeilor social-democrate, Carmen Agoutin şi vicepreşedintele PSD, Ovidiu Milici.

Facebook este cea mai vastă reţea de socializare, care a existat vreodată la nivel mondial. Punctul forţe al acesteia este acela că poate fi folosită în scopuri utile multiple (profesionale şi personale).

Ca om politic, eu personal o folosesc pentru a comunică în mod direct prietenilor activităţile mele europarlamentare.

Petru Luhan (PDL)

Sincer, nu prea am timp să stau prea mult pe net, dar ca să fiu în rînd cu lumea, mi-am facut cont pe Facebook. Surpriza a fost să constat că e un mijloc eficient şi rapid de a întreţine relaţiile, mai ales cele de la distanţă. Am avut bucuria să fiu contactată de foşti colegi de liceu, facultate, foşti studenţi şi elevi, foarte mulţi dintre ei plecaţi din ţară.

Este un mijloc important pentru diverse campanii din zona societăţii civile. Consider însă că pentru campanii politice are un efect destul de limitat. Pentru mine, personal, Facebook-ul poate să fie un mijloc de creştere a vizibilităţii, dar destul de limitat.

Carmen Agoutin (PSD)

Discretă, dar prezentă de ceva vreme pe Facebook, este deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.

Preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, este şi el prezent pe reţea, însă printr-o pagină automat creată de Facebook şi apreciată de 88 de persoane.

Un top provizoriu ar arăta cam aşa:

  1. Cătălin Nechifor – PSD (2.481 prieteni)
  2. Viorel Mihăescu – PNL (1319 prieteni)
  3. Petru Luhan – PDL (577 prieteni)
  4. Carmen Agoutin – PSD (453 prieteni)
  5. Ovidiu Milici – PSD (309 prieteni)
  6. Sanda-Maria Ardeleanu – PDL (235 prieteni)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Agenda – iunie- « Sanda Maria Ardeleanu | Cuvântul… dinspre şi către mine
Lasă un comentariu

Go away!